Деякі тези промови президента Аргентини Хав’єра Мілея в Довосі, яку широко обговорює світ

На Всесвітньому економічному форумі у Давосі 17 січня, новообраний президент Аргентини Хав’єр Мілей, відомий як «анархокапіталіст» та лібертаріанець, мав окремий виступ. Ода капіталізму – червона лінія його промови. «Захід прямує до соціалізму», – наголошує він та пояснює, чому ця ідеологія – шлях не до процвітання, а до зубожіння людства. Пропонуємо резонансні тези Хав’єра Мілея.

Західний світ у небезпеці. Ця небезпека виникає тому, що ті, хто має захищати цінності Заходу, торують шлях до соціалізму і, отже, до злиднів.

Колективістські експерименти ніколи не є розв’язанням проблем, які мучать громадян світу. Найімовірніше, вони є коренем проблем.

Аргентинський приклад

Як аргентинці ми знаходимося в унікальному положенні, щоб засвідчити ці моменти. Коли ми прийняли модель свободи у 1860 році, за 35 років ми стали провідною світовою державою. Однак за останні 100 років, коли ми звернулися до колективізму, ми помітили, як наші громадяни стають систематично збіднілими, опинившись на 140 місці у світі. Колективістські експерименти не розвʼяжуть проблеми, які турбують населення Землі. Навпаки – вони є їх причиною. Повірте мені, ніхто краще нас – аргентинців – не засвідчить наявність цих двох проблем.

Капіталізм та економічний прогрес

Вільне підприємництво не тільки внутрішня система, яка здатна покінчити зі світової бідністю, а й морально бажана система задля досягнення цієї мети. З початком промислової революції у 19 столітті відбулося зростання економіки. Ця тенденція продовжується і сьогодні, демонструючи роль капіталізму у значному зростанні багатства та зниження бідності.

Концепція соціальної справедливості, популярна в країнах Америки та постійна в Аргентині понад 80 років, є несправедливою. Внаслідок цього на державному рівні є примус через оподаткування. Цей підхід, замість забезпечити добробут, шкодить суспільству.

Колективізм та його невдачі

Колективізм зв’язує руки підприємцям, не дозволяє їм пропонувати найкращі товари та послуги за найкращими цінами. Це змушує нас замислитися над тим, чому академічні кола, організації та політичні теорії демонізують економічну систему, яка підняла 90% населення світу з бідності.

Стан світу за капіталізму

Завдяки вільному розвитку капіталізму світ переживає період безпрецедентного процвітання. Країни з більшою економічною свободою багаті, а їхні найбідніші громадяни живуть краще, ніж більшість у репресивних країнах.

Лібертаріанство – це повага до чужих життєвих проєктів на основі принципів ненасильства та захисту прав на життя, свободу та власність. Успішні підприємці у межах цієї системи не оператори, а соціальні благодійники, які сприяють загальному добробуту.

Небезпека для Заходу

Захід перебуває в небезпеці, тому що багато політичних суспільств, перебуваючи у помилковій теоретичній рамці, підривають лібертаріанство і відчиняють двері соціалізму, який історично завжди прагнув до зубожіння та соціального занепаду.

Економічна свобода, обмежений уряд та повага до приватної власності необхідні для зростання.

Звернення до Керівників Бізнесу

До керівників бізнесу у всьому світі: не дозволяйте залякувати себе політичним класом чи тими, хто залежить від держави. Ви – творці процвітання. Ваші амбіції не аморальні, а є внеском у загальний добробут. Соціалізм — це проблема, а не рішення.

За матеріалами https://news.telegraf.com.ua/ https://forbes.ua/

Теги

Новости по теме