Засудили колаборантку із Снігурівки

У Бобринці на Кропивниччині засудили жительку Снігурівки, яка співпрацювала з окупантами та займала керівну посаду у незаконній адміністрації загарбників. Жінка отримала 6 років вʼязниці.

Згідно з інформацією в Єдиному державному реєстрі судових рішень, влітку 2022 року у тимчасово окупованому місті Снігурівка обвинуваченій запропонували посаду так званої “начальниці відділу соціального забезпечення ВЦА Снігурівського району”. Жінка прийняла пропозицію.

Вона почала працювати із серпня 2022 року – виконувала організаційно-розпорядчі обовʼязки стосовно так званих “соціальних виплат” місцевим мешканцям. Зокрема:

  • проводила колективні наради з організації роботи підконтрольного їй відділу у незаконному органі влади;
  • формувала та передавала звітність роботи підпорядкованого їй як керівнику відділу, що пов`язана із здійсненням так званих «соціальних виплат»;
  • розглядала звернення населення про отримання так званих «соціальних виплат»;
  • надавала вказівки підлеглим їй працівникам про здійснення організації так званих «соціальних виплат», людям, які мали право на такі виплати.

11 листопада 2022 року ЗСУ звільнили Снігурівську громаду, після чого незаконна адміністрація припинила працювати, а відповідно й обвинувачена теж. Її затримали за підозрою у колаборанстві.

Свою провину жінка не визнає. Говорить, що раніше працювала в Управлінні соціального захисту населення районної державної адміністрації, а коли Снігурівку окупували російські війська, вона не змогла виїхати та залишалася в місті. Згодом, влітку, колишній мер сказав, що в органі окупаційної влади створюють соціальний відділ забезпечення населення і запропонував їй там працювати.

“Обвинувачена зазначила, що пішла працювати на окупанта, оскільки не мала вибору, не було коштів на життя, також вона переживала за своє життя та життя рідних, ще хотіла допомогти людям, що лишалися в окупованій Снігурівці, а про те, що вона рахується на посаді начальника відділу соціального забезпечення окупаційної адміністрації дізналася, лише коли отримала заробітну плату. Вказує, що чітких посадових обов`язків не мала, а лише виконувала вказівки колишнього депутата Снігурівської міської ради, самостійних рішень не приймала, з російськими військовими не спілкувалася“, – пояснювала вона в суді.

Також зазначила, що має племінника, якого окупанти підозрювали у співпраці з ЗСУ, тому боялася за його життя і вважала, що окупанти з цього приводу на неї можуть тиснути.

Загалом у відділі з її слів працювало 5 людей, які у суді щодо цієї справи виступили свідками. Більшість із них підтвердили, що вона була керівницею відділу, а одна взагалі зазначила, що саме обвинувачена їй допомогла влаштуватися на роботу в окупаційну адміністрацію.

Інша ж свідка, жителька Снігурівки, теж підтвердила, що обвинувачена співпрацювала з окупантами у їхній так званій адміністрації і наголосила, що в окупованій Снігурівці можна було вижити і без запропонованої окупантами роботи, та без їх грошей.

Вину жінки також підтвердила знайдена документація у незаконній адміністрації загарбників.

Відтак, суд її визнав винною за ч. 5 ст. 111-1 КК України “Колабораціонізм” та призначив їй покарання 6 років вʼзниці з позбавлення права обіймати певні посади в органах державної влади та місцевого самоврядування, або органах, що надають публічні послуги, в тому числі посади пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, на строк 15 років та з конфіскацією її майна.

https://gre4ka.info/

Теги

Новости по теме