Близько 130 тисяч ВПО позбавили виплат після перевірки місць їхнього проживання

Від 1 вересня набудуть чинності нові норми урядової постанови, які регулюють механізм виплат на проживання для ВПО. Хто може залишитися без допомоги та скількох переселенців уже позбавили виплат після перевірки місць проживання?

Нагадаємо, 11 липня Кабінет міністрів прийняв постанову «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб», що вносить зміни до порядку призначення виплат на проживання для внутрішньо переміщених осіб.

Згідно з постановою, уряд уточнює параметри надання цієї підтримки. З цією метою з 1 серпня в Україні розпочали посилену перевірку місць проживання переселенців. Українці зі статусом ВПО мають підтвердити своє фактичне місце проживання. Процедуру перевірки здійснюють працівники Національної соціальної сервісної служби. Перевірки допоможуть зменшити можливість неправильної або застарілої інформації.

ПОНАД 100 ТИСЯЧ УКРАЇНЦІВ ЗІ СТАТУСОМ ВПО НАСПРАВДІ ЖИВУТЬ ЗА КОРДОНОМ

Наразі вже відомі перші результати верифікації ВПО. Як розповіла в ефірі телемарафону «Єдині новини» перший заступник міністра соціальної політики Дарина Марчак, посилені перевірки вже призвело до того, що близько 130 тисяч переселенців втратили грошову допомогу. Зокрема:

– 109 тисяч осіб насправді проживали за кордоном;

– 10 тисяч осіб померли станом на 1 серпня;

– 10 тисяч громадян отримували одночасно дві та більше допомог, оскільки були зареєстровані в кількох громадах.

За словами Марчак, наразі триває перший етап верифікації отримувачів державної допомоги, який покликаний впорядкувати призначені виплати. Другий етап розпочнеться 1 вересня. 

«Держава завершить перевірку отримувачів допомоги щодо їхнього майнового стану та видатків, щоб виявити тих, хто є насправді найменш захищений фінансово. Тому якщо родина чи отримувач допомоги як ВПО після набуття чинності урядової постанови («Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб» від 11 липня 2023 р. № 709. – ред.), тобто з середини липня до 1 вересня, або придбав новий транспортний засіб, нове житло чи земельну ділянку, облігації внутрішньої державної позики на суму понад 100 тисяч гривень, тобто є свідчення, що в такої родини є достатній капітал для інвестицій та дороговартісних покупок, таким громадянам з 1 вересня буде припинено нарахування виплат. Це допоможе нам далі продовжувати підтримувати тих громадян, у яких немає такої подушки безпеки», – пояснила Дарина Марчак.

ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ ПЕРЕВІРКА МІСЦЬ ПРОЖИВАННЯ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

Про те, як саме проходить верифікація проживання переселенців, повідомила Національна соціальна сервісна служба на своїй сторінці у Facebook.

У соціальній службі зазначили, що є три ключові причини для проведення перевірки. Йдеться про такі підстави:

– особа, яка отримує допомогу, не повідомила про зміну місця проживання;

– облік переселенця всередині однієї територіальної громади;

– результати верифікації відповідно до критеріїв призначення допомоги.

Важливо зазначити, що українців заздалегідь – за 2 дні – попереджатимуть про проведення перевірки. У разі, якщо під час перевірки людини немає на місці проживання, вона має протягом 14 днів звернутися до органу соціального захисту населення для уточнення причин відсутності.

Якщо відсутність обґрунтована, переселенцю потрібно протягом 30 днів надати відповідні документи. Якщо отримувач протягом 30 календарних днів не прибув до органу соціального захисту населення, то виплата тимчасово припиняється. За додатковою інформацією радять звертатися на гарячу лінію Національної соціальної сервісної служби: (044) 289-87-89.

https://grivna.ua/

Теги

Новости по теме