Толерантний часник

В Україні зареєстровано новий сорт часнику «Айдер».

Його авторами і власниками є: Зеновій Сич, селекціонер і експерт з насінництва, доктор сільськогосподарських наук, професор Білоцерківського національного аграрного університету, Вадим Мереженюк, засновник Інституту Часниківництва™, Світлана Кубрак, кандидат сільськогосподарських наук, асистент кафедри генетики, селекції і насінництва сільськогосподарських культур Білоцерківського НАУ.

Одним із завдань, які ставились перед новим сортом –  врожайність  понад 10−12 т/га, що відповідає світовим показникам продуктивності. Сорт «Айдер» низькорослий, завдяки чому витримує більшу густоту та легко набирає масу цибулини понад 0,05 кг.

Сорт має високі оцінки споживчих характеристик і вже встиг позитивно зарекомендувати себе як в Україні, так і за її межами. Враховуючи те, що споживачі ринку ЄС віддають перевагу менш гострим і пекучим смаковим характеристикам часнику, новий сорт формувався з толерантною пекучістю, що відповідає смакам європейських споживачів, розповідають селекціонери. На сьогодні сорт «Айдер» пройшов тестування на консервних і м’ясопереробних заводах, а також у торговельних мережах. У 2020 році проведені перші пробні поставки товарного часнику «Айдер» до країн  ЄС, зокрема в Литву. Європейські партнери залишились задоволеними якістю продукції, як з точки зору органолептичних властивостей, так і агротехнологічних показників — врожайності, стійкості проти хвороб і шкідників. Наразі ведуться перемовини з литовськими партнерами на предмет придбання франшизи з вирощування сертифікованого насіннєвого матеріалу часнику.

Інститут Часниківництва™ під керівництвом  Зеновія Сича продовжує апробацію інших нових сортів часнику, виходячи з вимог ринкових критеріїв. Зокрема, розпочалася реєстрація сорту Золочівський замок. Крім цього, компанія має чотири ліцензійних договори з науковими установами на розмноження сортів часнику української селекції, затребуваних на ринку – Дюшес, Лідер, Мереф’янський білий і Лідія. 

Інститут Часниківництва™ запрошує українських аграріїв долучитись до співпраці з компанією на умовах франшизи. Запрошують до співпраці всіх, хто хоче вирощувати сертифікований насіннєвий матеріал часнику, вийти на світові ринки і сприяти розвитку українського часниківництва.

Франшиза охоплює три пакети часниківництва: вирощування високоякісного садивного матеріалу, вирощування товарної продукції і виробництво продуктів переробки.

Наша стратегія – організація в Україні центру світової індустрії часниківництва, зазначає Вадим Мереженюк.
https://artelagro.com/article/ayder/

Теги

Новости по теме