З вересня українські діти в Польщі зобов’язані навчатися в польській школі

Рішення про запровадження обов’язкового шкільного навчання для біженців, які проживають у Польщі, обговорено та погоджено з українською стороною. З вересня 2024 року всі українські діти, які проживають у Польщі, будуть зобов’язані навчатися в польській системі освіти.

Деталі рішень представила віце-міністр освіти Йоанна Муха, яка запевнила, що кожен, хто живе в Польщі, має можливість навчатися. За даними Міністерства національної освіти, це стосується приблизно 75 тисяч дітей та молоді з України, які проживають у Польщі. 

«Я дійсно не уявляю собі ситуації, коли б ми дозволили собі, аби дуже велика група українських дітей та підлітків виховувалися і росли у Польщі без освіти. Кожна дитина має право на освіту», — говорить Йоанна Муха. Заступниця міністра національної освіти додала, що польська система вже готується до змін. У школах має бути більше міжкультурних асистентів і психологів.

Подальші кроки покликані допомогти учням плавно увійти до польської системи, говорить Йоанна Муха.

«Діти матимуть додаткові чотири години польської мови поза шкільними заняттями. Також ми продовжуємо можливість вивчення польської мови з 24 місяців до 36 місяців, що означає, що ті діти, які з’явилися два роки тому в польській школі, далі матимуть можливість вивчати польську мову».

Рішення про запровадження обов’язкового шкільного навчання для біженців, які проживають у Польщі, обговорено та погоджено з українською стороною. 

Обов’язкове шкільне навчання буде поєднуватися з виплатою допомоги 800 плюс. https://www.polskieradio.pl/

Теги

Новости по теме