Жителька Снігурівки, яка очолювалала апарат окупаційної ВЦА, проведе 5 років за ґратами

Бобринецький райсуд Кіровоградської області засудив до 5 років ув’язнення жительку Снігурівки Миколаївської області, яка під час окупації міста працювала «керівницею апарату» так званої військово-цивільної адміністрації ворога. Про це повідомляє Центр публічних розслідувань.

Як зазначено у вироку від 2 червня, протягом липня-вересня 2022 року жінка обіймала посаду «керівника апарату» Снігурівської окупаційної ВЦА. За інформацією Харківського антикорупційного центру, обвинувачена – Наталія Худина. На роботу її запросила Тетяна Мезіна, депутатка Баштанської райради, яка перейшла на бік окупантів і працювала «заступницею голови ВЦА». Раніше протягом 10 років Худина працювала з Мезіною у Снігурівській райраді на посаді керуючою справами.

До посадових обов’язків Наталії Худини входив прийом громадян на роботу до окупаційного органу влади, ведення документообігу та виконання доручень так званого «керівництва».

Обвинувачена визнала свою провину та розкаялася. Жінка каже, що пропозицію Мезіної вона двічі відкидала. Проте оскільки лишилася без грошей, а гуманітарну допомогу до Снігурівки не доставляли, була вимушена погодитися. Також вона розповіла, що доглядала свого лежачого чоловіка, котрий пережив інсульт.

Обвинувачена просила суд не ув’язнювати її. На свій захист говорила, що не скористалася пропозицією виїхати на окуповану частину Херсонщини й після деокупації не переховувалася. В окупантів вона отримувала 116 тисяч рублів та гуманітарку, але заплатили їй лише за серпень і вересень.

Четверо свідків підтвердили, що Наталія Худина працювала в «адміністрації» окупантів. Один із них упізнав її на відео, де зафіксоване підняття російського прапора на площі Снігурівки. Серед інших доказів були підписи обвинуваченої в документації окупантів, яка лишилася в приміщенні місцевої школи, та фото таких документів у її телефоні.

Суд визнав Худину винною за ч. 5 ст. 111-1 ККУ, тобто в колабораційній діяльності, а саме зайнятті посади в окупаційному органі влади. Їй призначене покарання – 5 років позбавлення волі та заборона працювати в органах влади протягом 10 років. Конфіскацію майна суд вирішив не застосовувати, узявши до уваги, що в обвинуваченої на утриманні чоловік з інвалідністю.

На фото з Facebook: Наталія Худина

https://grivna.ua/

Теги

Новости по теме