Кабінет Міністрів України встановив граничний рівень торгової надбавки на важливі продукти харчування в розмірі 10%. Передбачається, що регулювання буде тимчасове на період дії карантину.
Відповідну постанову уряд ухвалив на засіданні 12 січня.
У пояснювальній записці до постанови сказано, що граничний рівень торгової надбавки в розмірі 10% від оптово-відпускної ціни на період дії карантину встановлюється на такі продукти: гречану крупу, цукор-пісок, пшеничне борошно першого сорту, макаронні вироби вітчизняного виробництва (з борошна першого сорту), пастеризоване молоко жирністю 2,5% (у плівці), курячі яйця категорії С1, курячу тушку та вершкове масло жирністю 72,5%.
Уточнюється, що гранична торгова надбавка встановлюється з огляду на рекламні, маркетингові та логістичні послуги. Сюди ж входять інші послуги, пов’язані з реалізацією кінцевому споживачу, зокрема послуги з підготування, оброблення, упакування тощо.
В уряді пояснили це рішення суттєвим зростанням споживчих цін на їжу, яке спостерігається з початку 2021 року в Україні.
Зокрема, за даними Державної служби статистики з початку року за підсумками 2021 року, ціни на гречку зросли на 23,8% (+8,9 грн), на цукор — на 34,9% (+7,3 грн), на пшеничне борошно — на 15,4% (+1,96 грн), на макаронні вироби — на 18,4% (+3,72 грн), на пастеризоване молоко — на 9,2% (+2,36 грн), на яйця — на 11,5% (+3,15 грн), на курячу тушку — на 26,9% (+15,06 грн), на вершкове масло — на 12,3% (+5,64 грн).
Мета урядового рішення — стабілізація цін на основні продукти харчування в умовах поширення в Україні COVID-19.
З цією ж метою уряд 31 грудня 2021 року обмежив вартість природного газу для виробників борошна, хліба, молока, курятини, олії на період дії карантину, але не довше, ніж до 30 квітня 2022 року.