На вітчизняне жаб’яче м’ясо є стабільний внутрішній попит

В Яблунівці Буської територіальної громади з 2017 року працює ферма з вирощування виноградних равликів виду petit gris – «маленький сірий равлик».  Господарство називається Tante Snails (Тітчині равлики). Супутнім напрямом його діяльності є гастротуризм. Гостям пропонують страви французької кухні головно з равликів. Але в меню представлені й інші галльські дивовижі, що йдуть під добре французьке вино. Так, знаходиться чимало охочих посмакувати ніжним м’ясом жаб. А навіщо його купувати в Європі за євро, якщо можна вирощувати цих земноводних самим?

Жаб’ячі лапки з меню Tante Snails

На сьогодні Tante Snails, за словами співвласника бізнесу Андрія Дзюбана, єдина українська ферма, яка розводить  жаб. Щоправда, каже він, в нашій країні працюють експортери жаб’ячих лапок, але, наскільки відомо, вони постачають до ЄС кінцівки диких амфібій, виловлених на півдні Одеської області, в районі Вилкового.

Жаб’ячий ставок на фермі Tante Snails

З жаб’ячого тільця для створення страв підходять тільки лапки: там достатньо м’яса, решта йде на виготовлення біокормів, розповідає Андрій Дзюбан.  

Коли на фермі вирішили культивувати жаб, знайшли підходящий вид у Франції — гібрид між річковою та озерною жабою. За пару амфібій заплатили майже $ 100. Отже зараз все поголів’я української ферми походить від французьких жаб.

Щоб почати жаб’ячий бізнес, треба мати декілька водойм і нічні ліхтарі (тут вони живляться від сонячних батарей): на світло прилітають комахи, якими жаби і харчуються. Це достатньо простий вид бізнесу для теплої пори року, оскільки взимку жаби зариваються в мул і сплять там до весни. На фермі жаби живуть у невеличкому ставку.

У 2021 році на фермі Tante Snails виростили біля тонни жаб. Орієнтовна ціна  замороженого філе — 450−650 грн/кг.

Власники ферми  переконались, що на їхніх жаб є стабільний внутрішній попит – поки що можна не думати про експорт.  

Джерело: Agravery.com


Теги

Новости по теме