Сучасний рецепт козацького кулешу

Куліш – буденний наїдок козаків, сьогодні набирає популярності в українців.  Правда, готують його не вдома на обід, а на вогні просто неба у великому казані, переважно під час масових заходів.

Інша назва кулешу – надвірна каша, бо традиційно варять його на дворі.

Куліш готували і козаки, і чумаки, і прості селяни під час сезонної роботи в полі. Це ситна страва, яка поєднує у собі крупу, овочі та сало (м’ясо або рибу). Також були варіанти пісного кулешу, коли додавали лише олію.

Похідний куліш, який готували козаки під час походів, містив чотири складові – пшоно, сало, вода, сіль.

Для поживності в куліш додавали м’ясо, сушену рибу та гриби. Такий варіант кулешу називали польовим або береговим, бо готували його мисливці, рибалки чи селяни.

Куліш готували переважно з пшоном, траплялося, що подекуди варили й гречаний (деякі райони Чернігівщини, Полтавщини), кукурудзяний (південне Поділля). Іноді на правобережному Поліссі пшоняний куліш варили на молоці (молочний куліш), сироватці (сироватковий куліш).

Куліш поширився і на територію Росії та Білорусі, але там він також має свої відмінності і регіональні особливості.

Рецепти козацької кухні передавалися з покоління в покоління. Сьогодні існує безліч варіантів приготування кулешу, багато з яких є осучасненими.

Традиційно для сьогодення куліш готують 14 жовтня на Покрову, яка була покровителькою козацтва і всіх українських воїнів.

Інгредієнти:

Ребра свинячі – 1 кг

Сало підкопчене – 0,5 кг

Цибуля — 500 г

Морква – 500 г

Часник – 4 зубці

Солодкий перець – 1 шт

Пшоно – 1 кг

Вода – 2,5 – 3 л.

Сіль, перець, спеції – до смаку

Петрушка, кріп, зелена цибуля

Підкопчене сало ріжемо на шматки, обсмажуємо в казані 10 хв. Додаємо порізані невеликими шматками свинячі реберця.

Обсмажуємо до золотистого кольору, щоб витопився жир. Це займає 10 – 20 хв.

Чистимо і ріжемо невеликими шматочками часник, цибулю і моркву. Вкидаємо в казан і добре обсмажуємо, помішуючи.

Всипаємо попередньо кілька разів промите кип’ятком пшоно. Це роблять для того, щоб крупа не гірчила в каші.

Кілька хвилин обсмажуємо в казані, помішуючи. Вливаємо воду і варимо до готовності.

Густину кулешу регулюєте на свій смак – він може бути густий як каша, може начерпуватися і їстися ложкою.

Вкінці приготування всипати порізану зелень. Перемішати. Накрити кришкою і дати настоятися 5-10 хв.

Їсти на свіжому повітрі. Смачного.

https://www.bbc.com/ukrainian

Теги

Новости по теме