Виноробня Vinoman знаходиться в селі Жавинка під Черніговом у мальовничому місці на березі затоки Десни. Господар Борис Слабошевський десять років тому придбав тут ділянку, де росло кілька кущів винограду, з яких, власне, все й почалося. Зібравши з них урожай, чоловік вирішив зробити вино. Вийшло близько 40 літрів – якраз, щоб почастувати численних друзів.
Зараз пан Борис Слабошевський виробляє до 6 тонн виноматеріалу.
Віднедавна виноробня Vinoman приєдналась до проєкту «Дорогами смаку Чернігівщини» й приймає туристів.
На Чернігівщині виходить дуже вдале біле вино з білого-зеленого винограду, зазначає пан Борис. Все через клімат. Адже на момент достигання ягід денна температура на Чернігівському Поліссі від 18 до 25, а нічна – 5-12 градусів. І саме за рахунок значного перепаду температури у ягід з’являються особливі ароматні нотки, які потім передаються вину. На півдні ж невеликі перепади температури, виноград не встигає охолодитися, тому тамтешні білі вина не мають такого аромату.
Минулого року Борис Слабошевський отримав ліцензію крафтового виробника вина під власною маркою. Логотип – комаха на етикетці – придумала чернігівська дизайнера, коли побачила колекцію жуків доньки винороба Христини.
Своїх виноградників для Бориса Слабошевського вже замало. Та й для деяких видів вина краще підходить виноград, вирощений на півдні країни. Тож цього року винороб взяв в оренду виноградники на Одещині.
Більшу частину продукції Борис Слабошевський реалізує через власний сайт https://vinoman.wine/. Окрім того, його вина можна замовити в деяких столичних закладах. Проте пан Борис вважає, що найкращим знайомством з його винами для споживача буде візит до виноробні.
Авторські вина Vinoman пропонуються мінімум за 350 гривень за пляшку. Є й за 900 гривень – з п’ятирічною витримкою.