Киянці Інні найліпше смакує кава із зерен зі свого кавового деревця

На вулиці сніг і морози, а на підвіконні в Інни Ратуш все квітне та плодоносить. Жінка викладає англійську мову в одній зі столичних шкіл. А у вільний час вирощує вдома тропічні рослини — цитрусові, мураю, карликовий гранат, інжир… А ще — каву. 

Щороку екзотична колекція господині зростає. Інформацією про догляд за рослинами киянка залюбки ділиться у соцмережах. 

Фото з архіву Інни Ратуш

“Захопилася екзотами сім років тому, коли пішла в декретну відпустку. А почалося все з вирощування лотосів у домашніх умовах. Насіння мені прислали з Китаю як бонус до головної покупки, там ще навіть був лист з написом: “Нехай ця рослина дарує вам натхнення та пізнання нового”, — розповідає Інна Ратуш. — Тепер у мене ростуть інжир, карликові гранати, банани, кавове дерево, мурая, пепіно, папая. Пізніше я зацікавилася цитрусовими, тож з’явилися апельсин, лаймкват, кумкват, каламондин, лимони, мандарини. Саджанці деяких рослин замовляла з Європи, інші — вирощувала з насіння. Нині в мене приблизно 25 різних екзотів. Коли потеплішає, буду розширювати свою колекцію. Влітку намагаюся виносити вазони на балкон. У грунт для всіх рослин, які активно квітнуть та готуються плодоносити, періодично вношу органічне добриво, регулярно їх поливаю, а в зимовий період підсвічую фітолампами”. 

За словами співрозмовниці, чи не найбільший улюбленець у її зеленій колекції — кавове дерево. “Воно любить тепло (22 — 25°C) і вологу. Якщо в квартирі сухо, то ставлю зволожувач, час до часу обприскую листя, щоб почувалося, як у тропіках. І тримаю його подалі від батареї. Ставлю дерево біля вікна, де є м’яке освітлення, але щоб на нього не потрапляли прямі сонячні промені, — додає Інна Ратуш. — Кавове деревце теж любить поласувати, тому підживлюю його добривом для цитрусових. Воно ідеально підходить. Квіти екзота мають приємний жасминовий аромат. А згодом з’являються ягоди, які поступово червоніють”. 

Щоправда, плодоносити таке деревце починає на третій-п’ятий рік. “Тож треба набратися терпцю, — зауважує господиня. — Але з часом з однієї рослини можна зібрати понад пів кілограма кавових зерен. Їх я сушу в духовці, тоді ще тримаю у сухому місці приблизно тиждень. Далі обсмажую зерна на сковороді, перемелюю і насолоджуюся напоєм. І от що вам скажу: кава з власноруч вирощених зерен, мабуть, найсмачніша у світі”. 

Автор: Вікторія Трудько https://expres.online/

Теги

Новости по теме