Учасники Першої польської космічної місії їстимуть на орбіті такі потрави, як зупа помідорова, вареники з капустою та грибами, лечо. А на десерт – печені ябка з корицею

Вже навесні на Міжнародну космічну станцію вирушить перша польська науково-технічна місія Ignis, під час якої буде проведено 13 важливих наукових експериментів. Назву Ignis обрали не випадково, з латини слово перекладається як «вогонь», тож символізує іскру інновацій та амбітний внесок Польщі в дослідження космосу. Славош Узнанський-Вісьнєвський стане другим поляком у космосі і першим, хто полетить на Міжнародну космічну станцію. Під командуванням колишньої астронавтки NASA Пеґґі Вітсон він проведе десяток технологічних і наукових експериментів в межах четвертої пілотованої місії, що реалізується у співпраці з Європейським космічним агентством та компанією Axiom Space. Також до складу екіпажу входять пілот Шубханшу Шукла з Індії та спеціаліст місії Тібор Капу з Угорщини.

Зліва – направо: Славош Узнанський-Вісьнєвський та Тібор Капу. Фото Adam Jankowski

 «Це важливий момент для Польщі, не лише символічно. Я тішуся, що пан Славош Узнанський-Вісьнєвський вирішив взяти з собою у цю велику космічну експедицію деякі польські символи і пам’ятні речі, пов’язані з Марією Склодовською-Кюрі, Міколаєм Коперніком, Фридериком Шопеном, Віславою Шимборською та першим польським космонавтом генералом Мірославом Гермашевським. Тому, звісно, цей символічний вимір важливий для нас — це справжній прорив. Кілька тижнів тому ми поінформували голову Європейського інвестиційного банку про 300 мільйонів євро, які будуть інвестовані в цю польську програму, —зауважив прем’єр-міністр Плольщі Дональд Туск.

Славош Узнанський-Вісьнєвський спеціалізується на космічній інженерії та системах, стійких до космічної радіації і був обраний для місії з понад 22 000 конкурентів. Окрім вже згаданих предметів, що були пов’язані з видатними для Польщі постатями, на Міжнародну космічну станцію він візьме також страви національної кухні, а найголовніше — польський прапор. Один з кількох — той, що брав з собою генерал Мєчислав Гермашевський у 1978 році, тож, за словами Узнанського, це символічне продовження першого польоту. Дослідницька програма місії Ignis буде досить насиченою. Упродовж двох тижнів заплановано 13 експериментів. Серед запланованих в рамках місії — дослідження впливу мікрогравітації на імунну систему людини, розробка датчиків космічної радіації або стабільності наноматеріалів в умовах космосу. 

Нині Польща знаходиться на сьомому місці серед країн, які інвестують найбільше коштів у цю сферу.https://www.polskieradio.pl/

Страви польської національної кухні, які візьме Славош Узнанський-Вісьнєвський на Міжнародну космічну станцію.

Томатний суп з локшиною – смак польського дитинства в мікрогравітації, приготований з томатів, наваристого овочевого бульйону та з додаванням вершків. Космічний томатний суп приготований за традиційними рецептами з правильними пропорціями інгредієнтів та спецій.

Польське лечо з гречаною крупою – овочі, тушковані в томатному соусі, подаються з крупою і пристосовані для тривалого зберігання. Лечо, хоч і походить з угорської кухні, стало невід’ємною частиною польської кулінарної традиції. Додавання гречаної крупи забезпечує високу поживну цінність і тривале відчуття ситості.

Вареники з капустою та грибам. Пристосувати їх до космічних умов було непросто, але рішення було знайдено. На орбіті астронавтам доведеться заливати сублімовані вареники теплою водою, щоб вони відновили свою первісну консистенцію. Щоб полегшити цей процес, вареники були приготовані на бульйоні, а упаковка оснащена спеціальним адаптером, через який буде додаватися вода.

Печені яблука з корицею. Цей десерт був обраний не тільки за його унікальний смак, але й тому, що сублімовані яблука зберігають високий вміст вітамінів і природну солодкість, що може стати чудовим доповненням до раціону космонавта. За матеріалами https://dziennikbaltycki.pl/

Сублімований – законсервований способом сублімації. Сублімовані продукти зберігають форму, розміри, колір, смак, аромат, вітаміни.  Сублімація – це процес коли їжу спочатку заморожують, а потім забирають з неї зайву вологу. Якщо, їжа приготована строго за технологією сублімації, дотримано всіх вимог і використано хороші продукти – тоді це має багато переваг. Головною перевагою є те, що під час процесу сублімації, їжа зберігає всі свої корисні властивості. https://pik.net.ua/

https://dziennikbaltycki.pl

Теги

Новости по теме