У Вінниці розпочалося тестування трьох видів бурякового квасу: класичного, з хроном і з вишнею. На основі нього хочуть запустити нову гастрономічну родзинку – страви з буряковим квасом, які притаманні кухні Поділля.
Про це повідомляє Visit Vinnytsia.
Кваси на запит Клубу Подільської кухні і Вінницької асоціації гостинності «ХлібСіль» виготовили технологи ТОВ «Солодка мрія – Вінниця». А передпрем’єрна дегустація напоїв і страв з їх використанням відбулась 9 січня в ресторані «Mont Blanc».
Запрошеним гостям презентували три види бурякового квасу і дві страви: борщ (з додаванням бурякового квасу з вишнею) і верещаку (тушковану в буряковому квасі з хроном).
Голова Вінницької асоціація гостинності «ХлібСіль» Інна Кривешко зазначила, що це чудовий приклад колаборації місцевого бізнесу. Також на дегустацію запросили заступників вінницького міського голови і керівників департаменту маркетингу міста та туризму й Офісу туризму Вінниці. «Колись в Україні борщі готували на буряковому квасі. І скільки себе пам’ятаю, в бабусі завжди стояв трилітровий слоїк квасу на борщовому буряку. Але його самостійно вдома виготовити – це треба трошки заморочитись. У Вінниці є лише кілька ресторанів, які готують борщ на буряковому квасі. Це дуже довгий процес, тому мало хто з шефів готовий за таке братися. Саме тому у нас й виникла ідея виробництва бурякового квасу. Олена Павлова (голова ГО “Клуб Подільської кухні”) зараз у Швеції, і там просто в магазинах продається вже готовий буряковий квас в тетрапаках. В неї виникло питання: чому в нас у Вінниці немає такого доступу до нього? У “Солодкої мрії” це вийшло дуже круто.
Вони зробили кваси в невеликих об’ємах щоб подивитися: чи зрозуміла технологія, яким квас буде на смак, які з ним будуть страви… А далі ми будемо спілкуватися з представниками сфери HoReCa, і якщо від них буде запит, то будемо вирішувати, як і в яких кількостях це можна впроваджувати у виробництво», – розповіла Інна Кривешко. За словами заступника міського голови Андрія Очеретного, подібні колаборації бізнесу для створення продуктів надзвичайно перспективні. Для їх реалізації вже зараз можна скористатися інструментами, які пропонує міськрада, зокрема в рамках ваучерної підтримки для суб’єктів ММСП. Заступник міського голови Владислав Скальський додав, що потенціал автентичних для Вінниці рецептів і продуктів потребує ширшого розкриття, адже дедалі більше охочих прагнуть глибше пізнати регіональні особливості української кухні. https://www.myvin.com.ua/