З 5 грудня 2024 року набирає чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України №1279 «Про затвердження Гігієнічних вимог до агропродовольчих ринків».
Вимоги поширюються на агропродовольчі ринки, оптові ринки сільськогосподарської продукції та ринкові комплекси всіх типів незалежно від їх підпорядкування та форм власності і є обов’язковими для суб’єктів господарювання, що створюють належні умови для реалізації (оптової реалізації) сільськогосподарської продукції, в тому числі харчових продуктів, на агропродовольчих ринках.
На агропродовольчому ринку забороняється реалізація:
харчових продуктів, зазначених у абзаці першому пункту 1 цього розділу, за відсутності підтвердження їхньої придатності за результатами випробувань (досліджень) акредитованою лабораторією, яка знаходиться на агропродовольчому ринку;
харчових продуктів, мінімальний термін придатності або граничний термін споживання (дата «вжити до») яких закінчились;
харчових продуктів, які через свої мікробіологічні властивості є такими, що швидко псуються, за відсутності холодильного обладнання, що дозволяє забезпечити відповідні температурні режими їх зберігання;
кондитерських і кулінарних виробів, напівфабрикатів з м’яса та риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси, зельц, холодець тощо) домашнього виготовлення;
м’ясних, рибних, молочних, плодоовочевих, плодово-ягідних, грибних консервів домашнього виготовлення;
зернових і круп’яних продуктів, забруднених насінням шкідливих бур’янів, лікарських рослин;
зіпсованих або загниваючих овочів, зелені, фруктів, ягід.