Село Секретарка на півночі Миколаївщини відзначило 240-у річницю свого заснування

14 жовтня – знакова дата для Секретарки Кривоозерської громади Первомайського району Миколаївської області. Це День села з давніх пір. Лиш раніше це називалось храмовий празник. А цього року 14 жовтня відзначали й 240-річний ювілей цього заснованого українськими козаками села.

Вже з самого раночку до сільського будинку культури йшли секретарці цілими родинами. Розпочалися заходи, приурочені Дню села, з Хвилини мовчання на Алеї Слави. Також цього дня відбулося відкриття пам’ятної дошки з портретом уродженця Секретарки Махтіна Максима Васильовича. Право відкрити дошку надали учаснику бойових дій Кочмазову Руслану. Прапор, знятий з портрета, він вручив батькам загиблого героя Василю Миколайовичу та Любові Олександрівні. Ведуча Альона Свідерська зачитала біографію Максима, його побратими розгорнули знамено з портретом воїна, потім відбулося покладання квітів. В глибокій і невтішній скорботі прихилила голову до портрета улюбленого сина мама, і хоч горе її невтішне, та все ж думка, що її дитина хоч з фотографії тепер дивитиметься на улюблену Секретарку, до якої він завжди мріяв повернутися, заспокоювала материнське серце…

Потім всі перемістилися до фойє будинку культури, де вже чекав на них яскравий, гамірний ярмарок, кошти з якого пішли на користь ЗСУ. Слід зазначити, що всі учасники дуже відповідально віднеслися до ідеї проведення ярмарку, столи були цікаво оформлені, а розмаїття товару просто-таки вражало: це і солодкі, смаколики, і рум’яні пиріжки, і в’язані речі, і саджанці дерев та кущів… Результат приголомшливий – 22267 гривень зібрано для потреб Збройних Сил! Більше половини цих коштів – 13000 гривень, зібрала сільська гімназія. Свій вагомий внесок до загальної скриньки зробив і почесний гість свята Кривоозерський селищний голова П. Г.Бузінський.

Щойно спустіли ярмаркові столи, всіх жителів та гостей села запросили до глядацької зали на урочистий концерт. Ведучі свята Альона Свідерська та Іван Вербик відкрили захід Хвилиною мовчання в знак вшанування пам’яті про полеглих воїнів та загиблих мирних громадян України. Від імені селищної ради всіх присутніх з ювілейним Днем села привітав Павло Григорович Бузінський, наголосивши, що сьогоднішні урочистості стали можливими завдяки мужності і стійкості наших ЗСУ і наша спільна мрія про мир і перемогу здійсниться лише тоді, коли кожен на своєму місці робитиме все можливе для наближення перемоги. Також Павло Григорович вручив Подяки та подарунки секретарцям, які вписали свої сторінки в 240-річну історію села. Від імені старостинського округу та всієї громади подяки та скромні подарунки були вручені родинам загиблих земляків, присутнім на даний момент в селі учасникам бойових дій, волонтерському осередку та жителям і трудовим колективам, які беруть активну участь в суспільному житті громади.

Змістовними та пізнавальними були виступи Л.П.Круглик, Л.В.Бунь, Т.Г.Денисюк про історію нашого села, про його ще не таке далеке минуле. З задоволенням глядачі подивилися відеопривітання від сільських майстрів народної творчості, від волонтерського активу, послухали музичний фрагмент аудіозапису славнозвісного сільського духового оркестру. Дуже потішили і талановиті виступи наших артистів: Тетяни Шеховцової, Інни Шаманської, Антоніни Грабчак. Неабияку насолоду отримали глядачі в залі, споглядаючи на маленьких творчих секретарців. Неперевершено артистичні Софія Бакурова, Даша та Максим Золотеніни, Влад Бойко, Варвара Кочмазова, Маша Гоцул, Роман Кулик, Аня Церемонія, Аля Білоус, Іванка Гвоздяниця, Настя Рейвах, Настя Унгурян, Лєра та Віра Тіторенко запалювали на сцені феєричними танцями, піснями та віршами. Зворушлива і життєстверджуюча фінальна пісня у виконанні Інни Шаманської та дитячого колективу змусила піднятися весь зал, який щирими оплесками дякував всім виконавцям за чудовий концерт. Підготовкою сценарію займалась Тетяна Олександрівга Герасименко, тож окрема подяка за змістовну роботу.

Логічним завершенням святкувань стала презентація нової книги Л.Круглик “Село багате талантами”, на якій вона зачитала кілька нових віршів та вручила збірки запрошеним гостям. Присутні привітали авторку квітами та оплесками.

Розповідаючи про святкування Дня села, не можна не згадати тих, хто приклав чимало зусиль, аби він пройшов якнайкраще. Щира дяка хлопцям, які працювали над виготовленням та встановленням металевих конструкцій з банерами портрета Махтіна М. на Алеї Слави та з назвою населеного пункту на в’їзді в село з боку Тридуб: Вешковському Олегу, Блейле Василю, Котовському Віталію, Пасічнику Сергію, Феську Сергію, Іванкову Юрію.

Та найбільша наша вдячність – хоробрим захисникам, які в щоденній кривавій битві виборюють наше право на життя та існування! Слава Україні, слава її героям! Секретарський старостинський округ

Теги

Новости по теме