Український літаючий “Горинич” випалив лісосмугу з окупантами (відео)

Бійці 108 бригади ТрО за допомогою FPV-дрону із запалювальною сумішшю випалили лісосмугу в “сірій зоні” на Запоріжжі.

Відео застосування було оприлюднене в мережі.

Рота ударних безпілотників No Chance застосувала дрон з незвичайною бойовою частиною аби спалити позиції в посадці, що знаходилась на лінії бойового зіткнення. Велика кількість іскр та білий дим дозволяють зробити висновок, що для виконання задачі була обрана бойова частина начинена термітом – сумішшю металевих порошків, котра під час горіння виділяє високу температуру.

Імовірніше за все, операторами був використаний “залізний терміт”, що складається з легкодоступних компонентів: порошків окисленого заліза (іржі) та алюмінію.

Температура горіння такого боєприпасу може досягати 2400 градусів, через що його використовують у промисловості для зварювання металевих конструкцій, зокрема, рельсів. Цього достатньо для того щоб підпалити не лише суху траву, а й дерева та іншу рослинність.

Вага використаної бойової частини невідома, проте вона могла складати більше кількох кілограмів. Це можливо, враховуючи, що найпотужніші 13-дюймові FPV-дрони здатні нести до 8 кілограмів корисного навантаження на відстань до 5 кілометрів.

Подібний метод використання терміту помічений вперше. Проте українські військові вже тривалий час використовують термітні заряди у формі вільнопадаючих боєприпасів.

Оператори БпЛА застосовують терміт для скиду з дронів у люки покинутої ворожої бронетехніки та на дахи будівель де розташовані ворожі бійці. Крім того, терміт також може пропалити сталевий корпус легкоброньованої техніки та з легкістю розплавити алюмінієву броню таких машин як БМД-4 та БМП-3.

Зазвичай такі боєприпаси виготовляються у вигляді зарядів вагою до 1 кілограму у металевому корпусі квадратної форми, яка упереджує можливе скатування при падінні.

Повідомлялось, що вартість подібного боєприпасу коливається в межах 450 гривень або ж 12 доларів. Його конструкція надзвичайно проста, а компоненти – доступні.

Нагадаємо, що днями українські військові використали в якості заряду для наземного дрона-камікадзе 155 мм артилерійський боєприпас.

Теги

Новости по теме