Співзасновник monobank за скорочення програм підтримки бізнесу замість підвищення податків для малих і середніх підприємств

Співзасновник monobank і член Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану при президентові («Рада семи») Олег Гороховський виступив за скорочення програм підтримки бізнесу замість підвищення податків для малих і середніх підприємств.

Про це він написав у своєму Telegram-каналі.

Олег Гороховський

«Ми продовжуємо інтенсивні консультації з Кабміном з їхньої ініціативи щодо підвищення податків. І, як і раніше, вважаємо це важким рішенням, яке може не дати бажаного ефекту», — наголосив Гороховський.

Він впевнений, що чіпати маленьких та середніх ФОПів не можна.

«Заплановане підвищення податкового навантаження на них може принести додатково близько 7,9 млрд гривень — ця сума неспівставна з потребами бюджету, з одного боку, з іншого — вона порівнянна з витратами на програми підтримки бізнесу, які краще скоротити, ніж підвищувати податки „малюкам“», — написав він.

За його словами, також необхідно покласти край структуруванню великих бізнесів через ФОП та розпочати боротьбу із зарплатами в конвертах та несплатою податків великим бізнесом. «Не платити податки, особливо під час війни, — це злочин, як не пояснюй собі причини, виправдовувати це не можна, але акцент слід робити на великий бізнес», — підсумував співзасновник monobank.

18 липня в Раді було зареєстровано урядові законопроєкти про внесення поправок до держбюджету-2024 щодо фінансового забезпечення сектору безпеки та оборони (№ 11 417) і поправок до Податкового кодексу та інших законів про особливості оподаткування в період дії воєнного стану (№ 11 416).

Серед основних ініціатив уряду:

  • підвищення ставки військового збору з доходів фізосіб з 1,5% до 5% (оцінка додаткових доходів близько 45,5 млрд грн) і сплата його ФОП у розмірі 800 грн на місяць (2,3 млрд грн);
  • також запровадження військового збору для юросіб і ФОП 3-ї групи в розмірі 1% доходу (50,5 млрд грн).
  • Запропоновано також підвищити або запровадити там, де його зараз немає, військовий збір 5% на мобільний зв’язок (0,9 млрд грн), купівлю банківських металів (0,02 млрд грн) і нерухомості (за винятком одного об’єкта на рік) (1,2 млрд грн), 15% – на купівлю легкових авто для їхньої першої реєстрації в Україні (10,2 млрд грн) і 30% – на купівлю ювелірних виробів зі сплатою його роздрібними продавцями (0,14 млрд грн).
  • Серед інших нововведень — щомісячна сплата авансових внесків із податку на прибуток підприємств роздрібними продавцями пального в розмірі 0,5 млн грн з розрахунку на 1 куб. м резервуарів для зберігання пального (8,3 млрд грн), встановлення специфічної ставки акцизного податку в розмірі 0,1 євро за 1 літр напоїв із додаванням цукру або інших підсолоджувачів (2,4 млрд грн), зниження порогу безмитних посилок з-за кордону з EUR150 до EUR45 (3,3 млрд грн).https://news.finance.ua/

Теги

Новости по теме