Масштабна корупційна схема у ТЦК на Тернопільщині: підозрюваним обрали запобіжні заходи

Організатору корупційної схеми інкримінують частину 3 статті 368 Кримінального кодексу. Стаття передбачає позбавлення волі від 5 до 10 років з конфіскацією майна

Про це інформує Суспільне, передає “Еспресо.Захід“.

24 та 25 липня у Тернопільському міськрайонному суді обрали запобіжні заходи двом представникам ТЦК та СП, яких підозрюють у масштабній корупційній схемі. Організатору корупційної схеми інкримінують частину 3 статті 368 Кримінального кодексу. Стаття передбачає позбавлення волі від 5 до 10 років з конфіскацією майна. Також від 3 до 8 років з конфіскацією майна може отримати один із спільників. Чоловікові оголосили підозру за частиною 3 статті 369 Кримінального кодексу.

Запобіжний захід головному спеціалісту відділу ТЦК

Сьогодні, 25 липня, одному з підозрюваних – головному спеціалісту відділу ТЦК обрали запобіжний захід у Тернопільському міськрайонному суді. Засідання вів суддя Василь Позняк. Прокурор Тернопільської спеціалізованої прокуратури в сфері оборони Західного регіону Андрій Багрій клопотав про два місяці тримання під вартою. Водночас адвокат підозрюваного Віктор Стрільчук просив суд змінити запобіжний захід на особисте зобов’язання.

Далі суддя надав слово підозрюваному у вчиненні кримінального правопорушення Ігорю Шиманському.

“Вину свою визнаю, щиро розкаююсь, на всі виклики, все, що потрібно слідству, я буду допомагати і надавати”, – сказав Шиманський.

Суддя задовольнив клопотання прокурора та оголосив рішення суду:

“Застосувати до підозрюваного Шиманського І.І. 9.08.69 р.н. запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк до 23 години 21.09.24. Взяти Шиманського І.І . 9.08.69 р.н під варту в залі суду”.

Запобіжний захід керівнику відділу ТЦК

Напередодні, 24 липня, запобіжний захід обрали й керівнику відділу ТЦК, розповів прокурор Андрій Багрій. За його словами, посадовців підозрюють у вчиненні тяжких кримінальних правопорушень.

“Зокрема начальник відділу ТЦК СП підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 368 ККУ, за яке передбачено покарання – позбавлення волі на строк від 5 до 10 років, а також з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років та конфіскацією майна. Головний спеціаліст цього ж відділу підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 369 ККУ, за яке передбачено покарання – позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією майна. Судом обрано запобіжний захід строком до 2-х місяців. Однак, згідно з вимогами КПК України, судом також визначений альтернативний запобіжний захід у вигляді застави щодо обох фігурантів – 242 тисячі гривень”, – зазначив прокурор.

Після оголошення рішення суду підозрюваного взяли під варту.

Працівники ТЦК брали хабарі за “вирішення питання” військовозобов’язаних

Правоохоронці викрили корупційну схему отримання хабарів виконувачем обов’язків начальника відділу та головним спеціалістом мобілізаційного відділення районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки у Тернопільській області. Так, у вівторок, 23 липня, під час засідання ради оборони Тернопільської ОВА правоохоронці спецпідрозділу КОРД затримали одного з військових комісарів області.

Читайте також: Під час обшуків у працівників ТЦК на Тернопільщині помер чоловік

За даними слідства, 42-річний в.о керівника вимагав у громадянина скретч-картки на паливо, вартістю майже 15 тисяч гривень, за “вирішення питання” про не вручення повістки його брату та не доставлення його в ТЦК та СП для проходження ВЛК.

Водночас 54-річний головний спеціаліст вимагав від військовозобов’язаного 1500 доларів та 200 літрів дизпалива, ціною 12 тисяч гривень, за оновлення військово-облікових даних та проставлення коду без проходження ВЛК та прибуття до ТЦК.

“Кожна послуга, яку надавали посадовці, мала свою ціну. Сума коливалася від тисячі до 15 тисяч доларів. За оновлення військових даних із проставленням відповідного штрихкоду в тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, а також з перспективою уникнути мобілізації хотіли до 2000 доларів” – розповів начальник ГУНП в Тернопільській області Сергій Зюбаненко.

Заробітки посадовців ТЦК сягали $150 тис. на місяць

За даними Національної поліції у Тернопільській області, у місяць “заробітки” зловмисників становили від 100 000 до 150 000 доларів. 

“Кожна послуга, яку “надавали посадовці”, мала свою ціну. Сума коливалася від тисячі до 15 тисяч доларів, – розповів начальник ГУНП в Тернопільській області Сергій Зюбаненко. – За оновлення військових даних із проставленням відповідного штрихкоду в тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, а також з перспективою уникнути мобілізації хотіли до 2000 доларів”.

Від 5000 до 15 000 тисяч доларів “коштував” вплив на членів ВЛК з метою списання з військової служби, а також за допомогу у переведенні з бойових частин в тилові з перспективою звільнення з війська.

У ході досудового розслідування працівники поліції встановили, що організатору незаконних заробітків допомагали п’ятеро спільників.

Під час 37 санкціонованих обшуків вилучено 1 800 000 гривень, 82 000 євро, 96 000 доларів, чорнову документацію, паливні картки, транспортні засоби, мобільні телефони, сім-карти та інші речові докази.

Приміткавідповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

  • Нагадаємо, у березні був затриманий працівник тернопільського ТЦК, який брав хабарі будматеріалами за допомогу в ухиленні від мобілізації. У Тернопільському обласному ТЦК СП відреагували, мовляв, що окремі їхні працівники дискредитують не лише себе, але й героїв, які несуть службу поряд з ними. https://zahid.espreso.tv/

Теги

Новости по теме