Радивилівські голубці внесли до нематеріальної культурної спадщини України. Рецепт унікальний тим, що голубці готуються з млинцями.
Як повідомила пресслужба Рівненської військової адміністрації, Міністерство культури та інформаційної політики України ухвалилоло рішення про розширення переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.
До переліку додали «рулетики по-радивилівськи», або ж «голубці з млинцями».
Зазначається, що рецепт страви походить від жінки, яка у свої молоді роки була у наймах в селі Перенятин, а згодом принесла цей рецепт у свою родину. Голубці з млинцями готували тільки на великі свята.
За матеріалами https://visnyk.lutsk.ua/
В етері Українського радіо Рівне директорка Радивилівського міського будинку культури Інна Шаблій розповіла:
“Радивилівські голубці унікальні тим, що вони готуються саме на основі капустяного листя, млинця і фаршу. Але специфіка страви полягає в тому, що млинець може бути різним, приготованим на основі яйця, муки, молока, і матиме жовте забарвлення, а коли господиня включає свою фантазію і додає до млинця шпинат чи зелене листя — млинець стає зеленого забарвлення, колір соку буряка додає млинцю червоного забарвлення, і страва набуває зовсім іншого як смаку, так і унікального зовнішнього вигляду.
Зараз ми активно працюємо над тим, щоб наші кафе, які відкриті на території громади, ввели у свої меню приготування саме таких страв, як голубці з млинцями. Протягом тривалого часу в нас було кафе, яке мало назву “Млин”, і там побутувала ця страва, вона була родзинкою закладу, і кожен охочий міг прийти туди її спробувати. Наразі в нас тільки готуються напівфабрикати у мороженому вигляді — голубці з млинцями”, — зазначила Інна Шаблій та додала, що в громаді співпрацюють з місцевим професійним ліцеєм, де навчають кулінарної справи.
Інна Шаблій із задоволенням поділилася рецептом голубців із млинцями.
Якщо готуєте пісні голубці, змініть начинку, а в млинці не додавайте ні яєць, ні молока — лише воду. Також можна “підфарбувати” млинець буряковим соком чи зеленню, щоб він був яскравим.
За матеріалами https://suspilne.media/https://lite.telegraf.com.ua/