Голубці з Рівненщини, у яких на додаток до капусти начинку загортають у млинці, внесли до нематеріальної культурної спадщини України

Радивилівські голубці внесли до нематеріальної культурної спадщини України. Рецепт унікальний тим, що голубці готуються з млинцями.

Як повідомила пресслужба Рівненської військової адміністрації, Міністерство культури та інформаційної політики України ухвалилоло рішення про розширення переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

До переліку додали «рулетики по-радивилівськи», або ж «голубці з млинцями».

Зазначається, що рецепт страви походить від жінки, яка у свої молоді роки була у наймах в селі Перенятин, а згодом принесла цей рецепт у свою родину. Голубці з млинцями готували тільки на великі свята.

За матеріалами https://visnyk.lutsk.ua/

Фото: Рівненська ОДА

В етері Українського радіо Рівне директорка Радивилівського міського будинку культури Інна Шаблій розповіла:

“Радивилівські голубці унікальні тим, що вони готуються саме на основі капустяного листя, млинця і фаршу. Але специфіка страви полягає в тому, що млинець може бути  різним, приготованим на основі яйця, муки, молока, і матиме жовте забарвлення, а коли господиня включає свою фантазію і додає до млинця шпинат чи зелене листя — млинець стає зеленого забарвлення, колір соку буряка додає млинцю червоного забарвлення, і страва набуває зовсім іншого як смаку, так і унікального зовнішнього вигляду.

Зараз ми активно працюємо над тим, щоб наші кафе, які відкриті на території громади, ввели у свої меню приготування саме таких страв, як голубці з млинцями. Протягом тривалого часу в нас було кафе, яке мало назву “Млин”, і там побутувала ця страва, вона була родзинкою закладу, і кожен охочий міг прийти туди її спробувати. Наразі в нас тільки готуються напівфабрикати у мороженому вигляді — голубці з млинцями”, — зазначила Інна Шаблій та додала, що в громаді співпрацюють з місцевим професійним ліцеєм, де навчають кулінарної справи.

Інна Шаблій із задоволенням поділилася рецептом голубців із млинцями.

Якщо готуєте пісні голубці, змініть начинку, а в млинці не додавайте ні яєць, ні молока — лише воду. Також можна “підфарбувати” млинець буряковим соком чи зеленню, щоб він був яскравим.

Інгредієнти:

  • капуста білокачанна — 1 шт
  • фарш — 500 г
  • цибуля — 1 шт
  • морква — 1 шт
  • чорний перець — до смаку
  • лавровий лист — 3 шт
  • кріп — 0,5 пучка
  • олія або смалець — для смаження

Для млинців:

  • молоко — 1 склянка
  • вода — 1 склянка
  • яйце — 1 шт
  • борошно — 1 склянка
  • цукор — 1 ст. л.
  • сіль — до смаку
  • олія

Для заливки:

  • бульйон
  • томатний соус — 100 мл
  • сметана — 100 г

Спосіб приготування

  1. Для фаршу найкраще обрати свинину або птицю (м’ясо курки чи індика). Качан капусти вибираємо зелений, з тонким листям, що не має товстих прожилок.
  2. Капустяне листя пропарюємо у каструлі з водою, кожен листочок ділимо навпіл. Обсмажуємо цибулю та моркву. Коли засмажка охолоне, додаємо її у фарш, перемішуємо.
  3. Також фарш солимо, перчимо. Беремо підготовлений листок капусти, на нього викладаємо млинець. Зверху викладаємо фарш і щільно закручуємо.
  4. На дно глиняного посуду, чавунця чи каструлі шарами викладаємо картопляні кружальця та листя капусти, змащуючи їх свинячим жиром. Викладаємо щільно голубці, додаючи лаврове листя між ними.
  5. Змішуємо компоненти для заливки, доливаємо у каструлю чи казанок. Колись голубці готували в печі, зараз можна приготувати на плиті чи в духовці.
  6. Подають голубці до столу із сметаною і зеленню, або із смаженими шкварками. Соус можна замінити на той, який вам подобається — вершковий, грибний, пряний чи навіть сирний. Однак саме томатно-сметанна заливка найпопулярніша. 

За матеріалами https://suspilne.media/https://lite.telegraf.com.ua/

Теги

Новости по теме