Наїдок, що називається крупки, увійшов до реєстру нематеріальної культурної спадщини України. Традиція його приготування збереглася у поліському селі Мостове. Головними носіями є тамтешні господині з фольклорного ансамблю «Затишок». Як і в давнину, приготування крупок жінки супроводжують піснями.
«Береться чарка пшона, 10 яєць і береться стільки борошна, скільки вберуть ці 10 яєць. Яйця потрібно збити, пшоно висипається в «ночви». Змочується потрошку яйцем і качається. Посипається борошном», – ділиться рецептом Наталія Стеценко.
Щоб крупки сформувалися в однакові за розміром і формою горошинки, їх качають в одному напрямку в спеціальній дерев’яній посудині. На підготовку головного компоненту потрібно не менше 2 годин. А варять крупки на чистому курячому бульйоні, на тихому вогні.
Коли вони уваряться, то збільшаться удвоє», – додає Наталія Стеценко.
Відвідувачі майстеркласу, звичайно ж, могли покуштувати крупки. Страва всім сподобалась. Присутні наповнювали благодійну скриньку посильними сумами. Гроші передадуть на потреби ЗСУ.
Джерело –Житомир.info