Дипломований пасічник, голова гільдії медоварів Чернігівської області, засновник торговельної марки «Сіверські меди» Віталій Кром із Новгород-Сіверщини переконаний, що здавати мед заготівельникам – то просто не цінувати свою роботу. Потрібно самому виготовляти з меду різні продукти, тоді прибутки будуть інші, і мед не залежуватиметься.
Свого часу Віталій закінчив чернігівський педуніверситет за спеціальністю «вчитель математики і фізики», але за професією не працював. Коли почав займатися бджільництвом, отримав ще одну професійну освіту – пасічника.
Перше, що спробував Віталій робити з меду – медовуха. Путящих рецептів в Інтернеті не знайшов. Тому звернувся до відомого пасічника, діда Соломки, автора книг із бджільництва. Той давав майстеркласи з виготовлення саме медовухи – питного меду. Віталій перейняв технологію, придбав устаткування, і діло пішло. Медове вино (медовуха) – це продукт натурального бродіння меду, води, ягід і винних дріжджів. До споживання готовий через рік.
Далі взявся за крем-мед. Сьогодні це хіт серед його продуктів. А ще в асортименті марки «Сіверські меди» – мед із добавками (квіти лаванди, перець, м’ята, маточне молочко) і медова косметика, зокрема бальзам для губ із воском.
За матеріалами газети «Чернігівщина». Світлини авторства Віталія Крома.