24-річний турецький стример помер через наслідки ожиріння, спричиненого трендом їсти на камеру
Величезні порції їжі, екстремальні смаки та об’їдання на камеру – тренд мокпан захоплює TikTok, приваблюючи мільйони глядачів. Проте за розвагою ховається серйозна загроза: 24-річний турецький стример помер через наслідки ожиріння, спричиненого такими відео. Про це повідомляє Der Spiegel.
Турецький тіктокер Ефеджан Кюльтюр майже щодня викладав відео, де з’їдав перед камерою величезну кількість їжі. Нещодавно 24-річний хлопець помер через ожиріння. Перед цим він тривалий час перебував у лікарні.
Видання вказує, що це не поодинокий випадок: через тренди з великими порціями чи екстремально гострою їжею в останні роки неодноразово траплялися проблеми зі здоров’ям у користувачів соцмереж.
Тренд мокпан зародився у Південній Кореї у 2000-х через курйоз. Геймер на стрімінговому сервісі «AfreecaTV» зголоднів і смачно з’їв локшину швидкого приготування перед камерою. Глядачам це так сподобалося, що з’явилися численні послідовники. Мокпан (кор. 먹방, буквально «трансляція прийому їжі», також зустрічаються варіанти транскрипції «мокбан» і «мукбанг») — форма відеоблогінгу, що є трансляцією поїдання великої кількості їжі в реальному часі, паралельно блогер спілкується з глядачами. Людина, що займається мокпаном, називається біджей (англ. broadcast jockey, BJ), що можна перекласти як «ведучий трансляції». Іноді стосовно мокпану використовують терміни «гастрономічний вуайєризм». https://uk.wikipedia.org/
Ілюстрація з сайту https://prostir.media/
Платформи, як-от TikTok, мають правила: наприклад, контент, що може бути небезпечним, обмежують за віком.
«Це своєрідне змагання, яке часто переходить у крайнощі», – каже професорка з питань харчування Христина Хольцапфель.
Проблема в тому, що такі відео рідко супроводжуються коментарями експертів. «Соцмережі – це платформа, де люди шукають інформацію, діляться знаннями», – додає вона. Є й позитив: наприклад, багато рецептів і кулінарних відео для різних дієт. Тема харчування дуже популярна.
Але є проблема: «будь-хто може назвати себе експертом, а їхні поради часто не базуються на науці», – зазначає Хольцапфель. За її словами, суворі заборони не завжди допомагають, а «повчальний тон» може не спрацювати. Проте просвіта важлива: «Треба пояснювати: такі тренди можуть бути смішними, але не дайте себе обманути».
Експерти попереджають про високу небезпеку наслідування. «Деякі відео постановочні, і це проблема», – каже Гаральд Зайтц із Федерального центру харчування. «Ніхто зазвичай не їсть таких порцій – це фізично неможливо, шлунок просто не витримує».