Польщі не вистачає українців: темпи міграції значно сповільнилися

Компанії в Польщі відчувають дедалі більшу нестачу робочої сили через уповільнення припливу українців до країни, повідомила 5 серпня польська газета Rzeczpospolita з посиланням на дані банку Credit Agricole.

Загалом у Польщі працює 1,16 млн іноземців, що в 11 разів більше, ніж 10 років тому, повідомляє Rzeczpospolita. У Польщі проживає найбільше українців серед усіх країн ЄС.

На кінець 2021 року посвідки на проживання в Польщі мали близько 650 тисяч українців. Через повномасштабне вторгнення росії в Україну на кінець 2023 року близько 955 000 українців опинилися в Польщі як біженці, багато з них діти.

Сектори, які, як правило, працевлаштовують іммігрантів, такі як логістика, виробництво, транспорт і будівництво, зараз дедалі більше відчувають брак персоналу, і «ситуація може погіршитися», повідомляє Rzeczpospolita.

«Простір для подальшого притоку робочої сили з-за кордону вже обмежений», оскільки потенціал для імміграції з України «повільно вичерпується», зазначає Rzeczpospolita.

Очікується також, що уряд Польщі посилить імміграційну політику для працівників з-за меж Європи, що ще більше ускладнить проблему, додала Rzeczpospolita. Посол Польщі в Києві Ярослав Гузий заявив у березні, що хоча Варшава «абсолютно нейтральна» щодо того, чи повинні українці залишатися чи повертатися додому, «українці дуже важливі з точки зору польського ринку праці».https://mind.ua/

Теги

Новости по теме