Польща готова постачати енергію Україні, якщо не сплачуватиме квоти за викиди вуглецю

Країна може дозволити експорт електроенергії до України з власних ТЕС.
Польща висунула пропозицію Єврокомісії постачати електроенергію, вироблену з польського вугілля, до України. В обмін на це країна пропонує не платити квоти за шкідливі викиди, повідомило РАР 12 липня.

Речник Єврокомісії Тім Макфі підтвердив, що Польща попросила про зустріч щодо обговорення надання Україні електроенергії з польських електростанцій в обмін на скасування квот. За словами посадовця, обговорення стосується правил Системи торгівлі викидами (ETS), згідно з якими електростанції мають викуповувати квоти та платити за вуглецеві викиди.

«Ми зараз працюємо над тим, щоб мати можливість спалювати польське вугілля, якого зараз у нас дуже багато, щоб не платити за його спалювання, тобто за викиди, а електроенергію, вироблену польськими електростанціями з польського вугілля, направляти коштом Європи через існуючий енергетичний міст в Україну», – повідомив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

Туск зазначив, що це стало б додатковим джерелом енергопостачання для України, яка потерпає від наслідків російських обстрілів на ТЕЦ та об’єкти критичної інфраструктури.

Зазначимо, наразі Єврокомісія не схвалила надання польської електроенергії в обмін на скасування квот.

До слова, Польща вже експортує електроенергію до України – додаткова угода про скасування квот на викиди зможе дозволити збільшити поставки електроенергії удвічі. Наразі експорт електроенергії до України обмежений лімітом 1,7 ГВт. https://zaxid.net/

Теги

Новости по теме