По-перше, зерна арабіки та робусти відрізняються зовні – арабіка має більш овальну форму, робуста ж – дрібна і кругла.
Властивості й ціна на ці сорти кави багато в чому визначаються умовами їх вирощування.
Все, що потрібно для вирощування робусти – це теплий клімат.
Росте вона і на рівнині, і на невеликих висотах.
Цей сорт кави невибагливий, витривалий, стійкий до погодних умов.
Для вирощування арабіки потрібна висота – не менше 900 м над рівнем моря.
Вона росте в субтропічному кліматі; урожай залежить від складу ґрунту, вологості, кліматичних умов.
Коли ростуть ягоди арабіки, їх потрібно ретельно оберігати від комах і хвороб.
Через те, що робусту вирощувати набагато простіше, ніж арабіку, вона є дешевшим і доступнішим сортом кави.
За діапазоном смаків арабіка виграє.
Як вважають фахівці, арабіка смачніша – в ній проявляються квіткові, фруктові, деревні, горіхові та багато інших смаків.
Смак робусти, порівняно з арабікою, простіший і грубший, вона гіркувата з характерними землистими нотками.
Але річ у тім, що багатьом людям подобається саме ця гіркота робусти, а кислинка та інші смаки арабіки часто сприймаються не всіма, бо здаються незвичними та дивними.
Робуста міцніша за арабіку – кофеїну у неї приблизно вдвічі більше.
Але це не завжди корисно для організму.
Річ у тім, що передозування кофеїну вводить організм у стан стресу.
Через це слідом за бадьорістю наступає втома, виникає відчуття виснаженості й сонливості.
В арабіці кофеїну достатньо для того, щоб підбадьорити організм, але водночас не нашкодити.
У малих доза кофеїн стимулює вироблення серотоніну (гормону щастя), покращуючи продуктивність і самопочуття.
Що пити, арабіку чи робусту, кожен вирішує сам, кожен вид кави має свої переваги.
Для когось важлива ціна, хтось вибирає каву на смак, за кількістю кофеїну тощо.
Компромісним варіантом можна вважати купаж цих двох сортів, коли змішують арабіку й робусту.
Відсоток співвідношення вмісту зерна сортів кави в кожному купажі відрізняється від інших.
Як результат, кавові напої різні за смаками.
Робусту, як добавку, використовують для зниження ціни.
Але водночас збільшується вміст кофеїну та утворюється міцна стійка пінка.
Найпопулярніший варіант купажу – це 80% арабіки та 20% робусти.
Змішані типи кавових напоїв користуються найбільшою популярністю серед любителів кави.
Зерна арабіки й робусти вигідно доповнюють один одного за смаковими якостями та ароматом. https://mig.com.ua/