Їли придбану в магазинах копчену і в’ялену рибу: у двох мешканців Кіровоградщини виявили ботулізм

Внаслідок споживання в’яленої риби двоє мешканців Благовіщенської громади потрапили до закладу охорони здоров’я з симптомами харчового отруєння – ботулізму. Потерпілі скаржилися на погіршення зору (двоїня), порушення шлунково-кишкового тракту, слабкість верхніх та нижніх повік, загальну слабкість, біль в животі, запаморочення, спазм м’язів шиї та охриплість голосу. За результатами лабораторних досліджень державної установи «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» у хворих осіб виявлені ДНК бактерії роду Clostridium botulinum.

Спеціалісти Голованівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області провели санітарно-епідеміологічне обстеження (розслідування) випадку ботулізму. За результатами розслідування встановлено, що потерпілі вживали рибу копчену (салаку), кальмар сушений, рибу в’ялену (лящ) промислового виробництва, придбаних у магазинах міста Благовіщенське та міста Київ. Також із метою встановлення причин і умов виникнення захворювання, факторів передачі інфекції та визначення меж осередку фахівці Держпродспоживслужби здійснили позапланові інспектування магазинів, де була придбана вищезазначена продукція, з питань безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.

Оскільки, крім двох потерпілих, харчові продукти вживали інші особи, з ними проведено роз’яснювальну роботу щодо профілактики ботулізму та доцільності більш пильного підходу до вибору харчової продукції, що споживається.

Стан потерпілих при зверненні за медичною допомогою оцінювався як важкий, тому було прийнято рішення переведення їх на лікування до обласної лікарні, де одному з них введено протиботулінічну сироватку. Наразі стан потерпілих задовільний, лікування продовжують.

Довідково. Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Збудник захворювання (Clostridium botulinum) – широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120°С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, гриби, інші овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах, особливо невипотрошеної риби. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту. https://kr.consumer.gov.ua/

Теги

Новости по теме